Drönarjuridik
Foto: MedieHuset/Sverige
En drönare gör det möjligt att se världen från ett annat perspektiv, för hobbyister såväl som yrkesverksamma. Men det är viktigt att även vara medveten om det juridiska perspektivet. Vilka områden får avbildas? Vad är ett skyddsobjekt? Vilket skydd åtnjuter journalister och hur vägs det skyddet mot andra lagar?
Oavsett om syftet är granskande journalistik eller marknadsföring kan användningen av drönare innebära tillståndsplikt. Det krävs alltså bra rutiner för vilka situationer som kräver tillstånd samt när och hur tillstånd söks.
TT Kompetens utbildning vänder sig till alla som har ansvar för eller arbetar med drönare eller bild och video tagna med drönare inom myndigheter, kommuner, landsting, företag, organisationer, föreningar, journalister, fotografer, hobbyister, etc.
Utbildningen tar bland annat upp:
Under utbildningen varvas teori med praktiska exempel och diskussioner.
Utbildare: Katarina Ladenfors, advokat, specialist på medierätt samt mycket erfaren utbildare.
Sagt om tidigare utbildningar. Läs mer
Aktuellt informationsblad hittar du här. Pdf, 315.4 kB.
Information
Kursdatum:
Tisdag 9 maj 2023, kl 13 - 16. (kod K2296).
Pris: 3 900 kr exkl moms per delkurs. Dokumentation ingår.
Sista anmälningsdag: Omgående.
Observera! Hör av dig till oss om du inte får en bekräftelse på att din anmälan är registrerad.
Just nu - alla kurser på distans
För närvarande erbjuder vi våra kurser i juridik enbart på distans.
Filmning med drönare - en juridisk djungel
Hösten 2021 ställdes en drönarpilot inför rätta för att ha spridit filmer på Youtube inspelade med en drönare. Drönarpiloten blev den första att åtalas för att ha brutit mot spridningsförbudet i lag (2016:319) om skydd för geografisk information. I tingsrätten friades drönarpiloten och filmerna på Youtube ansågs inte utgöra något brott. Domen överklagades och i våras meddelade Hovrätten för Övre Norrland dom*, där drönarpiloten fälldes för att ha brutit mot spridningsförbudet. Drönarpiloten dömdes att betala dagsböter med 64 000 kronor.
Läs hela Katarina Ladensfors artikel här. Länk till annan webbplats.
AktuellT kring bildjuridik
Oklara filmavtal blev dyra avtal!
Och när krävs det avtal om äldre bild- och filmmaterial ska användas? Att misssa ett avtal kan det bli dyrt vilket ett museum nyligen fick erfara.
Missade samtycke. För betala 10 000 euro i böter.
Ett spanskt företag som säljer bröllopsklänningar får böta 10 000 euro för brott mot GDPR. Företaget har publicerat en bild på Instagram av en man och kvinna där kvinnan bör en bröllopsklänning från företaget. Publiceringen skedde utan att företaget skaffat sig ett samtycke från kvinnan. Det är den spanska motsvarigheten till svenska Integritetsmyndigheten som utfärdat böterna.
Enligt TT Kompetens utbildare Katarina Ladenfors skulle det kunna bli samma utfall i Sverige om någon gör en motsvarande anmälan.
Foto: MedieHuset/Sverige
TT Kompetens
105 12 Stockholm
E-post: info@ttkompetens.se
Tel: 076-12 96 700
TT Kompetens är ett varumärke inom TT Nyhetsbyrån